Trylledej er en klassiker, når det kommer til at være kreativ med de små - og med god grund. Trylledej er nemt og billigt at lave, indeholder ingen farlige ingredienser og kan anvendes til et utal af kreative formål.
Sådan gør du:
Ingredienser:
2,5 dl mel
1dl fint salt
1 dl vand
1 spsk. olie
Alle ingredienser blandes sammen og æltes til det har den rette konsistens. Dejen skal være smidig uden at være klistret. Er dejen for våd tilsættes mere mel, og er den for tør tilsættes mere vand.
Dejen kan opbevares et par uger i en tæt-lukkende pose eller bøtte - eller man kan lege med den med det samme.
Det klassiske håndaftryk:
Vi valgte blandt andet at lave det klassiske håndaftryk. Her plejer man normalt at bruge gips, men man kan også sagtens benytte trylledej og spare en tur til hobbyforretningen.
Lav en "pandekage" på ½-1cm tykkelse - brug evt. en skål eller anden rund ting som udstiksform for at lave en perfekt rund "pandekage". Herefter skal hånden presses ned i dejen - små børn skal nok have lidt hjælp til at få presset hårdt nok. Brug et sugerør til at lave et hul til søm eller bånd, hvis aftrykket skal op og hænge.
Og så er aftrykket klar til bagning.
Lille skål af håndaftryk
Udover det klassiske håndaftryk lavede vi også en lille skål til smykker, fyrfadslys eller hvad man ellers har lyst til.
Man laver et klassisk håndaftryk og skærer herefter håndaftrykket fri fra det omkringliggende dej. Den lille trylledejshånd skal herefter lægges på en kaffekop eller lille skål med bunden i vejret og bages - smør gerne koppen/skålen med lidt olie først.
Perler af trylledej
Udover håndaftryk lavede vi også perler af trylledej, som blandt andet kan bruges til nøgleringe.
Her triller man små kugler af dej og laver hul med et sugerør eller lignende. Herefter bages perlerne.
Trylledej skal bages længe ved lave temperaturer for at få al fugten ud. Hvor længe en trylledejsfigur skal bages afhænger af hvor tyk den er. Start ved lave temperatur og skru langsomt op - f.eks. 1 time ved 50C, 1 time ved 75C, 1 time ved 100C og til sidst 1 time ved 125C.
De skal blive helt hårde og have en hul lyd, når man banker på dem.
Lakering og maling
At male sine trylledejsfigurer er en sjov aktivitet for børnene og giver figurerne ekstra liv.
Vi lakerede vores først med spray-lak for at sikre os, at der ikke trængte fugt fra malingen ind i figurerne (fugt er trylledejens fjende nummer 1) - dette er dog ikke strengt nødvendigt. Vælger I at lakere jeres figurer, så lad et lille område (f.eks. bagpå) være ulakeret så evt. fugt kan komme ud af figuren.
Og så er det ellers bare at gå i gang med malingen! Husk underlag til bordet og forklæde til kunsterne - for det kan godt svine lidt.
Når malingen er tør, kan man vælge at give en gang lak, for at øge malingens holdbarhed.
Og så er trylledejs-kreationerne klar til at blive til fine gaver.
God fornøjelse :)
Tak for god inspiration, det skal helt sikkert afprøves som alternativet til det noget mere kostbare gips (særligt når alle bedsteforældre, søstre og mostre gerne vil have ��
SvarSlet(Spørgsmåls tegnene var en smiley som ikke blev vist)
SvarSlet