Dette
er tredje afsnit af vores række af blogindlæg, hvor vi vil sætte fokus på
hjemmelavede gaver, hvor selv de helt små kan være med. Denne gang skal vi se
på hjemmelavede billedrammer. Et
hjemmelavet kunstværk eller godt billede af den lille guldklump er en skøn gave
at give - og en hjemmelavet ramme dertil kan være prikken over i'et, som gør
gaven endnu mere personlig. Du
kan vælge at forsyne barnet med pensel og maling, og så ellers lade
kreativiteten få frit løb. Men hvis du frygter maling på bordet, stolen, i
håret, i munden (ja over det hele), så er her et par måder at dekorere rammerne
på uden gris og med et minimum af oprydning bagefter. Ramme
med klistermærker:
Du
skal bruge: Ramme
(vi brugte et lille lærred med ramme fra Søstrene Grene, men alt kan bruges -
besøg evt. den lokale hobby-forretning) ) En
god portion klistermærker (vores er fra Panduro Hobby) Evt.
lak Klistermærker
er en sjov måde at få masser af farver på rammen uden at have gang i malingen.
Bare gå i gang med at sætte klistermærker på og bliv ved indtil i synes, at den
er færdig. Giv gerne en gang lak (brug evt. en spraylak) bagefter for at styrke
holdbarheden. Hvis
tålmodigheden slipper op undervejs kan man færdiggøre projektet over flere
dage, da det er nemt at rydde væk og frem igen.
Dette
projekt var en smule svært for vores kunstner på 18mdr, men et lidt ældre barn,
vil nemt kunne lave det med lidt hjælp fra en voksen. Ramme
med maling (lavet i pose):
Du
skal bruge: Ramme
(vi lavede selv en i kraftigt karton, men alt kan bruges - besøg evt. den
lokale hobby-forretning) Maling
(vi brugte akrylmaling) Stor
gennemsigtig pose med plads til rammen (vi brugte en 8liters frysepose) Poseklemme
(kan udelades - slå i stedet en knude på posen) Evt.
lak Denne
metode er fantastisk til at få maling på rammen uden at få maling på børn og
møbler. Den er også velegnet til de helt små børn, som stadig putter alting i
munden og endnu ikke kan styre en pensel. Sæt
en masse små klatter maling på rammen (få evt. barnet til selv at vælge
farverne) og put herefter rammen i posen og luk den med poseklemmen. Herefter
skal der klaskes, klappes og gramses på posen, så malingen bliver tværet godt
ud - det er mægtig skægt!
Når
værket er færdigt skal det ud af posen og lægges til tørre. En god måde er, at
klippe siderne af posen og herefter løfte "låget" af, så er det nemt
at komme til rammen. Når
malingen tør kan man. evt. vælge at give rammen en gang lak. Og
så er rammerne ellers klar til brug - god fornøjelse! :)
Dette er andet afsnit af vores række af blogindlæg, hvor vi vil sætte fokus på hjemmelavede gaver, hvor selv de helt små kan være med. Denne gang skal vi se på gaver af trylledej. Trylledej er en klassiker, når det kommer til at være kreativ med de små - og med god grund. Trylledej er nemt og billigt at lave, indeholder ingen farlige ingredienser og kan anvendes til et utal af kreative formål. Sådan gør du:
Ingredienser: 2,5 dl mel 1dl fint salt 1 dl vand 1 spsk. olie Alle ingredienser blandes sammen og æltes til det har den rette konsistens. Dejen skal være smidig uden at være klistret. Er dejen for våd tilsættes mere mel, og er den for tør tilsættes mere vand. Dejen kan opbevares et par uger i en tæt-lukkende pose eller bøtte - eller man kan lege med den med det samme. Det klassiske håndaftryk: Vi valgte blandt andet at lave det klassiske håndaftryk. Her plejer man normalt at bruge gips, men man kan også sagtens benytte trylledej og spare en tur til hobbyforretningen. Lav en "pandekage" på ½-1cm tykkelse - brug evt. en skål eller anden rund ting som udstiksform for at lave en perfekt rund "pandekage". Herefter skal hånden presses ned i dejen - små børn skal nok have lidt hjælp til at få presset hårdt nok. Brug et sugerør til at lave et hul til søm eller bånd, hvis aftrykket skal op og hænge. Og så er aftrykket klar til bagning.
Lille skål af håndaftryk Udover det klassiske håndaftryk lavede vi også en lille skål til smykker, fyrfadslys eller hvad man ellers har lyst til. Man laver et klassisk håndaftryk og skærer herefter håndaftrykket fri fra det omkringliggende dej. Den lille trylledejshånd skal herefter lægges på en kaffekop eller lille skål med bunden i vejret og bages - smør gerne koppen/skålen med lidt olie først.
Perler af trylledej Udover håndaftryk lavede vi også perler af trylledej, som blandt andet kan bruges til nøgleringe. Her triller man små kugler af dej og laver hul med et sugerør eller lignende. Herefter bages perlerne.
Bagning Trylledej skal bages længe ved lave temperaturer for at få al fugten ud. Hvor længe en trylledejsfigur skal bages afhænger af hvor tyk den er. Start ved lave temperatur og skru langsomt op - f.eks. 1 time ved 50C, 1 time ved 75C, 1 time ved 100C og til sidst 1 time ved 125C. De skal blive helt hårde og have en hul lyd, når man banker på dem. Lakering og maling At male sine trylledejsfigurer er en sjov aktivitet for børnene og giver figurerne ekstra liv. Vi lakerede vores først med spray-lak for at sikre os, at der ikke trængte fugt fra malingen ind i figurerne (fugt er trylledejens fjende nummer 1) - dette er dog ikke strengt nødvendigt. Vælger I at lakere jeres figurer, så lad et lille område (f.eks. bagpå) være ulakeret så evt. fugt kan komme ud af figuren. Og så er det ellers bare at gå i gang med malingen! Husk underlag til bordet og forklæde til kunsterne - for det kan godt svine lidt.
Når malingen er tør, kan man vælge at give en gang lak, for at øge malingens holdbarhed. Og så er trylledejs-kreationerne klar til at blive til fine gaver.
Hjemmelavede gaver har sin helt egen charme og der er ikke noget bedsteforældre elsker mere end at pakke en julegave op, som barnebarnet selv har kreeret. Men hvad kan et barn på 1,5 år egentligt lave? De næste par måneder vil vi sætte fokus på gaver, som de helt små kan være med til at lave - måske du kan finde inspiration til bedstes julegave i år? Denne gang skal vi kigge på hjemmelavede bogmærker, som er den perfekte gave til det læseglade familiemedlem. Bogmærker kan laves på mange forskellige måder - disse er malede og man kan være med, så snart man kan holde på en pensel (og kan lade være med at putte den i munden). Du skal bruge: Karton eller lign. (vi brugte selvklæbende stick-on canvas fra Søstrene Grene) Maling (vi brugte akrylmaling) Pensel Underlag, som der må komme maling på (f.eks. en gammel voksdug) Forklæde til kunstneren (eller tøj, som der må komme maling på) Evt. lak eller adgang til lamineringsmaskine
Sådan gør du: Start med at komme underlag på bordet og forklæde på kunstneren - og så er det ellers bare med at komme i gang med pensel og maling. Det kan være en god idé, kun at bruge enkelte farver, for at undgå at det hele bliver til en brun smøre (vil du gerne have endnu flere farver, kan du lade et lag tørre, før der påføres endnu et lag med nye farver). Når I er tilfredse med resultatet lægges det til tørre. Herefter kan de klippes i facon - husk at signere værket. Vi ville gerne have motiv på begge sider af bogmærket og klistrede derfor to rektangler sammen (da stick-on canvaset er selvklæbende, var lim ikke nødvendigt).
Det kan være en god idé, at give de færdige bogmærker en gang lak eller en tur i lamineringsmaskinen - dette øger holdbarheden og man sikrer sig imod at malingen smitter af i bøgerne. Vi fik lamineret vores i Vester Kopi for 21kr. Og så er de ellers klar til indpakning.
God fornøjelse! Tip: En sut i munden kan mindske lysten til at smage på penslen.